احیای موثرتر سنت قرضالحسنه ساماندهی صندوق های خانوادگی در بانک قرض الحسنه مهر ایران
- چهارشنبه, 29, آذر,1396
- روابط عمومی
- ثبت نظر
حسن تلیکانی/ عضو هیات مدیره بانک قرضالحسنه مهر ايران: همانطور که ميدانيد يکي از راههاي رفع احتياجات ضروري و نيازهاي مالي خانوادهها دريافت وام قرضالحسنه از صندوقهاي قرضالحسنه خانوادگي يا فاميلي است ليكن نبود سرمايه در اين تشكلها و وجود ريسكهاي اعتباري و نقدينگي و كاهش نقدينگي (با توجه به افزايش قيمتها) همواره اين صندوقها را تهديد كرده و گسترش خانوادگي اين صندوقها بعضاً مشكلات عديدهاي را به دنبال داشته است.
درباره نویسنده
نوشتن دیدگاه
اما یکی از عقود اسلامی که در جامعه بسیار طرفدار دارد عقد قرضالحسنه است که اين عقد جزو پرکارترين عقود اسلامي در بانكداري خرد است و در توانمندسازي و افزايش قدرت خريد افراد نيازمند و همچنين رفع نيازهاي ضروري جامعه و بنگاههاي كوچك هميشه ميتواند راهگشا باشد.
یکی از ویژگیهاي مهم عقد قرضالحسنه قابليت همگاني بودن و امکان اجرايي بودن آن در تمامي جمعهاي کوچک حتي خانوادههاست، بنابراين تلاش براي دريافت تسهيلات قرضالحسنه همواره وجود داشته كه با توجه به محدوديتهاي منابع قرضالحسنه بانكي، شبكه بانكي تمامي تلاش خود را به منظور تجهيز منابع در جهت پاسخگويي به اين نيازها بهكار گرفته است.
به هر حال صف متقاضیان استفاده از تسهیلات قرضالحسنه در حال افزایش است و بهگونهای بايد عمل شود که هم از ظرفيت اين تشکلها و هم از ظرفيت سيستم بانکي استفاده شود.
سوال اساسی این است که چگونه میتوان حیات صندوقهاي قرضالحسنه فاميلي و خانوادگي را با سازوکار سيستم بانکي گره زد بهگونهاي که چالشهاي پيشروي اين صندوقها تا حد زيادي كاهش يابد و همه اعضاي صندوق با آسودگي خاطر به فعاليت در صندوق ادامه دهند؟
نکته مهمی که میتوانیم اضافه کنیم اين است که از آنجا كه نظارت بر منابع و مصارف اساس حيات يك صندوق قرضالحسنه خانوادگي است، بنابراين بايد به صورت منظم و با دقت كافي درصدد كنترل نسبت مصارف به منابع و در برخي موارد كه نقدينگي صندوق با كاستي مواجه است، بايد به نحوي براي تامين نقدينگي اقدام كرد.
همچنین میتوان اذعان کرد که متاسفانه در بسیاری موارد صندوقهاي قرضالحسنه خانوادگي به دليل بيقانوني و نبود ضمانت اجرايي در بازپرداخت تسهيلات اعطايي و همچنين گاهي غالب شدن بيعدالتي و بينظمي دچار مشکلات اساسي ميشوند و درنهايت حيات اين صندوقها به خطر ميافتد. در چنين شرايطي ميتوان با ساماندهي صندوقهاي قرضالحسنه خانوادگي علاوه بر مشارکت خود اعضا، شاهد مشاركت بازوي فعال ديگري از جمله بانكها باشيم.