دادگاههای صلح استان تهران افتتاح شد / معاون اول قوه قضاییه: دادگاههای صلح بسیار فراگیر است و به عنوان یکی از محاکم در کنار سایر دادگاهها تعریف میشود
- سه شنبه, 15, آبان,1403
- اقتصاد خرد, اقتصاد شهری, اقتصاد کلان, اقتصادی, دولت, سیاست, سیاسی, عناوین خبری, قضایی, مجلس
- ثبت نظر
دادگاههای صلح استان تهران با حضور مسئولان قضایی افتتاح شد.
– دادگاههای صلح استان تهران با حضور حجتالاسلام والمسلمین حمزه خلیلی معاون اول قوه قضاییه، حجتالاسلام والمسلمین محمد موحدی آزاد دادستان کل کشور،حجتالاسلام والمسلمین هادی صادقی رئیس مرکز توسعه حل اختلاف کشور، ناصر سراج معاون سیاسی قوه قضاییه، علی القاصی رئیس کل دادگستری استان تهران، علی صالحی دادستان عمومی و انقلاب تهران، موحد دبیر شورای راهبری اجرای قانون جدید شورای حل اختلاف و راهاندازی دادگاه صلح، غلامرضا مهدوی رئیس شورای حل اختلاف استان تهران و محمد صادق معتمدیان استاندار تهران افتتاح شد.
حجتالاسلام والمسلمین خلیلی معاون اول قوه قضاییه در این مراسم گفت: بعد از تصویب قانون جدید شوراهای حل اختلاف و دادگاههای صلح، این قانون به شیوه ارزشمندی اجرا شد.
وی افزود: این قانون به تدریج در سراسر کشور اجرا شد و دادگاههای صلح ابتدا در بخشها و بعد در شهرستانها و مراکز استانها راهاندازی شدند. در حال حاضر دادگاههای صلح در اکثر استانها افتتاح شده است.
معاون اول قوه قضاییه گفت: در حال حاضر طیف وسیعی از پروندهها به دادگاههای صلح ارجاع میشود. امروز دادگاههای صلح در کنار شوراهای حل اختلاف قرار دارند تا بخشی از پروندهها که ظرفیت صلح و سازش دارند به سازش ختم شوند.
معاون اول قوه قضاییه بیان کرد: دادگاههای صلح به کاهش اطاله دادرسی کمک خواهد کرد.
حجتالاسلام والمسلمین خلیلی اظهار کرد: برای رسیدن به دادرسی عادلانه یا عادلانهتر همچنین دسترسی و رسیدن به عدالت ابتدا باید بدانیم در چه موضوعی و در متن چه گزارهای باید تاثیرگذار باشیم. عدالت یک عصر است و زمان و مکان نمیشناسد و در عصر و زمان منحصر نشده است. عدالتی که در ذهن همگان آشناتر است به معنای قرار دادن هر چیزی در جای خود است و عصر و زمان نمیتواند آن را کهنه کند و در هر عصر و زمانی ثابت و بدون تغییر است و باید توجه ویژهای به آن داشته باشیم.
وی افزود: بنابراین نمیتوانم این عصر را به گونه دیگر تعمیم و توسعه دهیم، اما در شیوهها و روشها میتوانیم تغییراتی به وجود آوریم و تعمیم و توسعه دهیم آنچه که امروز میتوانیم بر آن پا فشاری کنیم در شیوههای رسیدن به عدالت است که این شیوهها را عصر و زمان میتواند تغییر دهد.
حجتالاسلام والمسلمین خلیلی اظهار کرد: در تغییر یا تاسیس امروز محاکم را داریم که در کنار آنها هیئت منصفه را به وجود آوردهایم. عدالت اقتضا میکند در کنار قضاوت کردن و دسترسی به عدالت با این شیوه که هیئت منصفهای در کنار دادگاهها باشد دادگاهها را به سمت عدالت بیشتر سوق میدهد.
معاون اول قوه قضاییه گفت: امروز دادگاههای برخط، چون دارای قابلیت نظاره عمومی است میتواند دادگاههای ما را در رسیدگی و انشا رای به عدالت بیشتر برساند و در دادگاههای غیر برخط به صورت سنتی میتوانیم عدالتی در حد همان فضا را داشته باشیم، چون نظاره عمومی وجود ندارد بنابراین نظارههای عمومی شیوههای رسیدگی را عادلانهتر میکند.
وی ادامه داد: امروز دادگاههای صلح در کنار دادگاههای عمومی، حقوقی، کیفری، انقلاب گونهای از دادگاه است و این محاکم به طور کلی فراگیر است و میتواند محاکم ما محاکم انقلاب، محاکم کیفری، محاکم عمومی و حقوقی و محاکم صلح باشد یعنی محاکم صلح در کنار محکههای دیگر تعریف میشود یعنی یک پدیدهای است که در کنار دادگاههای عمومی، حقوقی و کیفری آن را تعریف میکنیم.
حجت الاسلام والمسلمین خلیلی اظهار کرد: در کنار دادگاههای صلح باید شورای حل اختلاف داشته باشیم یعنی در کنار هر شعبه از دادگاه صلح شورای حل اختلاف باشد یعنی شورای حل اختلاف را تعبیه کردهایم تا دادگاههای صلح به میزانی که تلاش میکنند از ظرفیت شورا برای صلح و سازش استفاده کنند. این مدل و شیوه جدیدی در عدلیه است که اتفاق افتاده است که در گذشته وجود نداشته است و تجربه موفقی خواهد بود.
وی ادامه داد: نهاد خانواده بسیار ارزشمند است و برای استحکام بخشیدن اگر بتوانیم در محاکم خانواده همین مدل را به مرور اجرا کنیم که در کنار هر شعبه دادگاه خانواده شورای حل اختلاف نیز برای صلح و سازش قرار گیرد و استفاده از این ظرفیت منجر به صلح و سازش میشود. این شیوه بسیار خوب است و باید خوب اجرا شود و امر مطلوب و ارزشمندی است که دامنهاش به کام مردم ما شیرین خواهد آمد، اما به شرطی که به گونهای اجرا کنیم که این اقدام مبارکتر شود بنابراین همگی باید همکاری کنند.
معتمدیان استاندار تهران در این آیین اظهار کرد: یکی از اقدامات فاخر و نوآورانهای که با همت قوه قضاییه انجام گرفت بحث افتتاح دادگاههای صلح است و این اقدام بسیار موثر در جهت خدمترسانی بیشتر به مردم سطح استان تهران است. قانون شوراها پس از چند سال اجرای آزمایشی سال گذشته با پیگیری قوه قضاییه، به صورت قانون دائمی شوراهای حل اختلاف تصویب شد و امروز شاهد افتتاح دادگاههای صلح در کنار شوراهای حل اختلاف هستیم.
وی افزود: این اقدام قطعا موجبات رضایتمندی مردم را فراهم خواهد کرد؛ بنابراین از مسئولان قوه قضاییه که زمینه اجرایی کردن این قانون فاخر را فراهم کردند تقدیر و تشکر میکنم. با تمام ظرفیتها و توانمندیهایی که داریم در مجموعه دولت از این طرح حمایت میکنیم. نقش دستگاه قضایی در تامین امنیت بیبدیل است و ما نیز در شورای تامین استان با همگرایی و همافزایی سعی میکنم امنیت را برقرار کنیم.
در ادامه ۴ مجتمع دادگاههای صلح تهران مجتمع شهید نیلفروشان، مجتمع شهید صیاد شیرازی، مجتمع شهید باکری و مجتمع شهید احمد کاظمی با حضور معاون اول قوه قضاییه، رئیس مرکز توسعه حل اختلاف، رئیس کل دادگستری استان تهران، رئیس کل در امور شوراهای حل اختلاف دادگستری استان تهران و هیئت همراه افتتاح شد.
تلاش زائدالوصف شورای راهبری قانون جدید شوراهای حل اختلاف و تشکیل دادگاههای صلح
علی القاصی، رئیس کل دادگستری استان تهران نیز در آیین افتتاح دادگاههای صلح شهر تهران ضمن گرامیداشت ولادت حضرت زینب (سلام الله علیها) و روز پرستار و ضمن قدردانی از حضور معاون اول محترم قوه قضاییه، دادستان محترم کل کشور و رئیس مرکز توسعه حل اختلاف در این آیین اظهار کرد: امروز شاهد یک رویداد بسیار مهم در نظام قضایی کشور تحت عنوان راهاندازی دادگاههای صلح در شهر تهران و پایتخت سیاسی کشور هستیم که تغییرات بنیادینی را در شیوه رسیدگیهای قضایی به همراه خواهد داشت.
رئیس کل دادگستری استان تهران ضمن قدردانی از اهتمام و تلاش زائدالوصف شورای راهبری قانون جدید شوراهای حل اختلاف و تشکیل دادگاههای صلح و معاون اول محترم قوه قضاییه بهمنظور اجرای صحیح این قانون عنوان کرد: تدابیر خلاقانه، راهبری و هدایت هوشمندانه حجتالاسلام والمسلمین خلیلی بهمنظور راهاندازی دادگاههای صلح سبب شد تا این دادگاهها با کمترین چالش و بهصورت تدریجی در سراسر کشور راهاندازی شود و امروز نیز در نتیجه این راهبری و هدایت هوشمندانه، امروز دادگاههای صلح در استان و شهر تهران راهاندازی گردید.
برگزاری بیش از سه هزار ساعت جلسه بهمنظور تشکیل دادگاههای صلح در تهران
وی در ادامه ضمن تشریح اقدامات انجام شده در قالب شورای راهبری فرعی قانون جدید شوراهای حل اختلاف و تشکیل دادگاههای صلح در دادگستری کل استان تهران عنوان کرد: در ذیل این شورا، برنامهریزی دقیق و همهجانبهای برای راهاندازی دادگاههای صلح صورت گرفت و بیش از سه هزار ساعت جلسات هماهنگی و برنامهریزی در راستای راهاندازی دادگاههای صلح در استان تهران برگزار شد.
احصاء میزان پروندههایی که در استان تهران در صلاحیت دادگاههای صلح قرار خواهند گرفت
القاصی ضمن اشاره به پیشبینیهای صورتگرفته در خصوص میزان وارده پروندههای مرتبط با صلاحیت دادگاههای صلح در استان تهران و متعاقب آن پیشبینی تعداد شعب دادگاههای صلح مورد نیاز خاطرنشان کرد: بر اساس بررسیهای صورتگرفته بر اساس سال ۱۴۰۲ میانگین وارده پروندههایی که در سطح استان تهران در صلاحیت دادگاههای صلح قرار میگیرند، تعداد ۹۵ هزار و ۱۵۶ پرونده است.
رئیس کل دادگستری استان تهران در ادامه بیان کرد: در حال حاضر تعداد ۴۲۶ پست سازمانی قضایی برای دادرسی در دادگاههای صلح تصویب شده و در شهرستانهای استان تهران تا امروز ۵۰ شعبه دادگاه صلح فعال شده است که البته در صورت نیاز امکان افزایش آن وجود دارد.
آغاز بهکار ۱۲ مجتمع قضایی محاکم صلح با ۱۰۰ شعبه در شهر تهران
وی با بیان اینکه در شهر تهران ۱۲ مجتمع قضایی محاکم صلح با ۱۰۰ شعبه دادگاه صلح فعالیت خود را از امروز آغاز خواهند کرد، گفت: همکاران در مجموعه قضایی استان تهران انصافا کار بزرگی انجام دادند و با برنامهریزی دقیق، هماهنگی همهجانبه و یک کارسنجی دقیق در سطح استان تهران صورت گرفت و منتهی به تشکیل دادگاههای صلح که الگویی از مردمیسازی عدلیه است که در دوره «تحول و تعالی» رقم خورد.
استمرار فعالیت شورای حل اختلاف در کنار دادگاههای صلح
القاصی اذعان کرد: با توجه به فلسفه تشکیل دادگاههای صلح و رویکرد حاکم بر عدلیه به گونهای برنامهریزی شده است که شورای حل اختلاف کماکان در کنار دادگاههای صلح فعالیت خواهند داشت و بهنحوی برنامهریزی شده که در کنار هر دادگاه صلح دو شعبه شورای حل اختلاف در کنار آن قرار داشته باشد و در جانمایی دادگاههای صلح سعی شده تا این سیاست اعمال شود.
رئیس کل دادگستری استان تهران در ادامه از استقرار ۸۱ شعبه دادگاه صلح در ۱۸ مجتمع شورای حل اختلاف شهر تهران خبر داد و عنوان کرد: ۲۳۱ شعبه شورایی نیز در معیت دادگاههای صلح مستقر شده است.
وی ادامه داد: در ۱۴ مجتمع شورای حل اختلاف شهرستانهای تابعه استان تهران تعداد ۴۵ شعبه دادگاه صلح فعال شده که تعداد ۱۱۵ شعبه شورا در معیت ۴۵ شعبه دادگاه صلح در شهرستانهای استان تهران مستقر است.
القاصی افزود: ۲۸ شعبه مستقر در در حوزههای قضایی امور مربوط به دادگاههای صلح را انجام خواهند داد که در معیت آنها نیز ۳۹ شعبه شورایی مشغول به فعالیت هستند.
رئیس کل دادگستری استان تهران با بیان اینکه ۷۴ شعبه شورای حل اختلاف، با بیان اینکه نیز کما فی السابق امورات به صلح و سازش را در دستور کار دارند و کار خود را انجام خواهند داد، بیان کرد: ۳۲۶ نفر از نیروهای حاضر اداری شورای حل اختلاف، ۱۰۶ نفر از دادورزان اجرای احکام، ۲۵ نفر از کارکنان رسمی و ۲۵ نفر از قضات شورای حل اختلاف در دادگاههای صلح مشغول به فعالیت شدهاند.
فعالیت ۱۵۰ شعبه دادگاه صلح در سطح استان تهران
وی ضمن تقدیر از شهرداری تهران بهمنظور تامین بخشی از فضای فیزیکی لازم جهت راهاندازی دادگاههای صلح در شهر تهران اذعان کرد: امروز با وجود همه کمبودها و بدون تخصیص هیچگونه اعتباری ۱۵۰ شعبه دادگاه صلح در استان تهران فعال است و به آنها پرونده ارجاع میشود. نزدیک به ۴۷ میلیارد تومان هزینه برای تقویت و تجهیز ساختمان دادگاههای صلح و شورای حل اختلاف صورت گرفته است.
القاصی در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به اینکه پیشبینیها حاکی از این است که یک سوم مراجعان به سوی دادگاههای صلح گسیل خواهند شد، گفت: مدیریت، نظارت، کنترل و رصد کارها از جمله اموری است که از امروز آغاز خواهد شد و امیدواریم با اهتمام همکاران در شهر و استان تهران این دادگاهها موفقیت خوبی برای نظام قضایی کشور و دادخواهی آسانتر مردم رقم خورد.
دادگاه صلح مجتمع شهید احمد کاظمی افتتاح شد
در ادامه حجتالاسلام والمسلمین هادی صادقی رئیس مرکز توسعه حل اختلاف کشور، با حضور در مجتمع شهید احمد کاظمی دادگاه صلح این مجتمع را افتتاح کرد.
رئیس مرکز توسعه حل اختلاف کشور: در آیین افتتاح دادگاههای صلح تهران مجتمع شهید احمد کاظمی اظهار کرد: امروز دادگاه صلح مجتمع شهید احمد کاظمی در کنار شوراهای حل اختلاف افتتاح شد و همزمان در مجتمعهای شهید نیلفروشان، شهید صیاد شیرازی و شهید باکری دادگاههای صلح در حال افتتاح است.
وی افزود: دادگاه صلح یکی از تاسیسهای قانونی است که در دوره تحول و تعالی قوه قضاییه انجام میشود و یکی از افتخارات دوره جدید قوه قضاییه است و باید به این ابتکار تبریک گفت. فلسفه وجودی تشکیل دادگاههای صلح این است که ضمن اینکه دادگاه است و میتواند رای صادر کند، اما تلاش برای صلح و سازش میکند.
رئیس مرکز توسعه حل اختلاف کشور گفت: دادگاه صلح با کمک شوراهای حل اختلاف میتواند حقوق مردم را با سازش، رضایت و با روشهایی که ضمن احقاق حقوق افراد بیجهت افراد معطل رسیدگیهای طولانی مدت و چند مرحلهای نشوند استیفاء میشود.
حجتالاسلام والمسلمین صادقی بیان کرد: از شهروندان خواستارم هنگامی که به دادگاه صلح مراجعه میکنند تلاش همکاران را مورد توجه قرار دهند و توصیه آنها را بپذیرند و وقتی آنها را به شوراهای حل اختلاف ارجاع میدهند ضمن حفظ حقوق و نوبت خود، آنها میتوانند سریعتر به مقصد برسند. در شوراهای اختلاف که در کنار دادگاههای صلح هستند مردم میتوانند مطالب خود را مطرح کنند تا تحقیقات کامل صورت گیرد و یک نوع مصالحه منصفانه که حقوق افراد تامین میشود صورت خواهد گرفت.
گفتنی است؛ پیش از این آیین حجتالاسلام والمسلمین خلیلی معاون اول قوه قضاییه، حجتالاسلام والمسلمین موحدی آزاد دادستان کل کشور و حجتالاسلام والمسلمین صادقی رئیس مرکز توسعه حل اختلاف با همراهی رئیس کل دادگستری استان تهران از نمایشگاه دستاوردهای مجموعه قضایی استان تهران در حوزه وصول مطالبات، تعیین تکلیف پروندههای معوق، کاهش اطاله دادرسی، توسعه صلح و سازش و… بازدید بهعمل آوردند.
درباره نویسنده
نوشتن دیدگاه