نشست خبری سخنگوی وزارت امور خارجه/بقایی: موضع‌گیری اتحادیه اروپا تاثیری بر فعالیت هسته‌ای ایران ندارد/ تامین امنیت لازمه بازگشایی سفارت ایران در دمشق 
چاپ 

نشست خبری سخنگوی وزارت امور خارجه/بقایی: موضع‌گیری اتحادیه اروپا تاثیری بر فعالیت هسته‌ای ایران ندارد/ تامین امنیت لازمه بازگشایی سفارت ایران در دمشق

سخنگوی وزارت امور خارجه ضمن تشریح تحولات منطقه و به‌ویژه سوریه، نقش ایران را در ایجاد ثبات در منطقه برجسته کرد.

اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه سه‌شنبه، ۲۷ آذر ۱۴۰۳ با حضور در نشست خبری به پرسش‌های خبرنگاران رسانه‌های داخلی و خارجی درباره مهم‌ترین تحولات سیاست خارجی در روزهای گذشته پاسخ داد.

سخنگوی وزارت امور خارجه در ابتدای نشست خبری از برگزاری اجلاس هشت کشور عضو سازمان همکاری‌های اقتصادی (دی هشت) در مصر در هفته جاری با حضور وزیر امور خارجه خبر داد و گفت: نشست سران این اجلاس نیز با حضور رئیس‌جمهور برگزار می‌شود و طبیعی است که در حاشیه این اجلاس دیدار‌ها و رایزنی‌های مختلفی برگزار شود.

بازگشایی سفارت در دمشق نیازمند مقدماتی است

بقایی درباره زمان بازگشایی سفارت ایران در سوریه، گفت: بازگشایی سفارت در دمشق نیازمند مقدماتی است که مهم‌ترین آن تامین امنیت سفارت و کارکنان است؛ به محض فراهم شدن مقدمات امنیتی و سیاسی بازگشایی سفارت در سوریه انجام خواهد شد.

وی همچنین اظهار کرد: حمله‌های رژیم صهیونیستی به سوریه موضوع جدیدی نیست، بلکه فقط در ۱۴ ماه گذشته شدت یافته است؛ ایران به‌عنوان کشور مسئول از هر فرصتی برای بسیج جهانی با هدف توقف تجاوز‌های رژیم صهیونیستی استفاده می‌کند، زیرا اصول مبنایی منشور ملل متحد در خطر است.

حضور ما در سوریه، مبنایی و اصولی و خروج ما مسئولانه بود

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین اظهار کرد: غیرطبیعی نیست که کشور‌ها روایت خودشان را از تحولات گذشته و جاری در سوریه داشته باشند؛ در دوحه، هم در نشست آستانه و هم در نشست ۵+۳ موضوع مدنظر و مورد تفاهم، ضرورت توقف درگیری‌ها در سوریه با هدف حفظ تمامیت ارضی این کشور بود؛ تحولات اخیر سوریه موید نگرانی‌های یادشده است؛ تلاش و دغدغه کشور‌های حاضر در دوحه بر مبنای جلوگیری از چنین وضعیتی بود.

وی یادآوری کرد: حضور ما در سوریه حضور مبنایی و اصولی و خروج ما مسئولانه بود؛ ما به‌دنبال تامین امنیت مردم سوریه در مقابل افراط‌‌گری‌های خشن بودیم و به دعوت دولت سوریه در این کشور حضور یافتیم؛ باور داریم امنیت و ثبات در کشور‌های منطقه با امنیت در سراسر منطقه ارتباط و پیوستگی دارد.

بقایی همچنین تاکید کرد: تحلیل‌های القاکننده ضعف ایران در سوریه با هدف مشخص انجام می‌شود؛ خلا ایجادشده در سوریه، در حال سواستفاده ازسوی برخی از کشور‌ها برای استمرار حرکات ثبات‌زدا است.

اروپا به‌جای تعیین تکلیف برای دیگران در عملکرد خود تجدیدنظر کند

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره اظهارنظر اخیر کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره تحولات سوریه، گفت: موضع اتحادیه اروپا طنز جالبی است؛ دوره تعیین تکلیف قدرت‌های خارجی برای دیگر مناطق سرآمده است؛ اتحادیه اروپا باید در رویکرد و عملکرد خود در منطقه بازنگری و بازاندیشی داشته باشد؛ شهروندان اروپایی بخشی از نیرو‌های داعش بودند و این کشور‌ها حتی حاضر به پذیرش اتباع داعشی خود نیستند؛ توصیه می‌کنیم به‌جای تعیین تکلیف برای دیگران در عملکرد خود تجدیدنظر کنند.

سوریه در مرحله گذار است

بقایی با اشاره به اینکه دولت موقتی در سوریه شکل نگرفته و این کشور در مرحله گذار است، گفت: منتظریم مرحله گذار در سوریه با مسالمت طی و امنیت مردم و یکپارچگی مردم این کشور تامین شود؛ در زمان مقرر برای بازگشایی سفارت در سوریه تصمیم‌گیری می‌کنیم.

وی همچنین تصریح کرد: موضع ایران درباره سوریه در قالب بیانیه رسمی وزارت امور خارجه و‌ در مصاحبه‌های وزیر امور خارجه و مقاله وی در روزنامه الاخبار به روشنی بیان شد؛ حضور ما در سوریه هدف اصولی داشت.

بقایی در ادامه گفت: ما امنیت منطقه را از امنیت خود جدا نمی‌دانیم؛ در ۱۴ سال گذشته از سازوکار‌های مختلف برای تثبیت وضعیت در سوریه استفاده شد؛ روند آستانه همچنان قابل بهره‌برداری است تا سوریه مرحله گذار را با امنیت طی کند؛ رویکرد خیرخواهانه ما در قبال مردم سوریه ادامه خواهد داشت.

اصلاح قطعنامه ۲۲۵۴ تابع تصمیم و ارزیابی بازیگران و طرف‌های ذیمدخل در سوریه است

سخنگوی دستگاه دیپلماسی اظهار کرد: قطعنامه ۲۲۵۴ در طول سال‌ها یک مبنای مهم برای کاهش تنش و پیشبرد روند سیاسی در سوریه بود؛ آستانه همواره از این قطعنامه حمایت کرده است؛ ما طی سال‌های گذشته برای نزدیک کردن مواضع دولت وقت سوریه و معارضان در چارچوب‌های مختلف تلاش کردیم؛ اصلاح این قطعنامه تابع تصمیم و ارزیابی بازیگران و طرف‌های ذیمدخل در سوریه است؛ هر آنچه مورد انتخاب مردم سوریه باید مورد احترام ماست.

اعداد و ارقام اغراق‌آمیزی درباره بدهی سوریه به ایران مطرح می‌شود

وی در بخشی دیگر درباره گزارش‌های مطرح‌شده در مورد موضوع بدهی‌های سوریه به ایران، گفت: اعداد و ارقام اغراق‌آمیزی درباره بدهی سوریه به ایران مطرح می‌شود؛ موافقتنامه‌ها و یادداشت‌های میان ۲ کشور و همه تعهد‌ها و تکالیف و حقوق بین ۲ کشور موجود است و هر حاکمیتی که سرکار می‌آید براساس اصل جانشینی مسئول تکالیف است.

کادر دیپلماتیک و سفیر سوریه کماکان در ایران هستند

بقایی همچنین درباره وضعیت سفارت سوریه در ایران، گفت: کادر دیپلماتیک و سفیر سوریه در ایران هستند و تصمیم‌گیری درباره ادامه فعالیت آن‌ها به موقع انجام می‌شود.

ایران هیچ‌گاه چشم‌داشت ارضی و سرزمینی به هیچ کشوری نداشته است

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره آینده حضور ایران در سوریه و گمانه‌زنی‌های اخیر، گفت: ایران هیچ‌گاه چشم‌داشت ارضی و سرزمینی به هیچ کشوری نداشته و حضور ما در سوریه هم در این چارچوب باید دیده شود؛ کشور‌های منطقه بدون مداخله مخرب و فشار باید کمک حال سوریه باشند.

وی اضافه کرد: کشور‌های عرب در روند آستانه حضور نداشتند، اما حامی آن بودند و انتظار داریم روند‌های جدید با همکاری طرف‌های سوری بتوانند به پیشبرد تحولات سوریه کمک کنند؛ امیدواریم کشور‌های منطقه درس گرفته باشند که روند موثر برای سوریه روند سوری‌-سوری است و بازیگران دیگر مانند سازمان ملل و کشور‌های مختلف باید دور از جاه‌طلبی به مردم سوریه کمک کنند.

موضع اصولی ما درباره سوریه کاملا مشخص است

بقایی گفت: موضع اصولی ما درباره سوریه کاملا مشخص است؛ حفظ وحدت، تمامیت ارضی سوریه؛ همه اقوام و اقشار سوریه باید بتوانند در روند شکل‌گیری آینده سوریه شرکت داشته باشند.

وی تصریح کرد: ما به‌عنوان کشور اثرگذار در تحولات منطقه و کشور دغدغه‌مند به امنیت و ثبات منطقه فعالانه در هر روند و نشست مرتبط شرکت می‌کنیم؛ وزیر امور خارجه در حاشیه نشست آتی در مصر رایزنی‌هایی با همتایان خود درباره سوریه خواهد داشت؛ در سطح سازمان ملل و روند آستانه نیر تلاش می‌کنیم تا از حفظ منافع کلی منطقه مطمئن شویم.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین درباره رویکرد مثبت حاکمان حاضر سوریه به ایران و اماکن مقدسه، گفت: دلیلی برای رویکرد غیر از این ازسوی طرف‌های یادشده وجود ندارد؛ مکان‌های مذهبی جز سرمایه‌های تمدنی سوریه است و از این رو مورد توجه قرار می‌گیرد.

وی تاکید کرد: ما هم بر حفظ و تامین امنیت اماکن مقدسه تاکید کردیم؛ درباره اماکن دیپلماتیک هم آنها باید تعهد‌های خود را انجام دهند.

صلح‌آمیز بودن فعالیت هسته‌ای ما آشکار شده است

سخنگوی وزارت امور خارجه در بخشی دیگر درباره بیانیه تروئیکای اروپایی و واکنش ایران به این اقدام، گفت: زمان دقیقی برای ادامه گفت‌وگو‌های ژنو تعیین نشده است؛ نامه تروئیکای اروپایی موضوع جدیدی نبود و ما پاسخ خود را به شورای امنیت اعلام کرده و بیانیه‌ای را برای تبیین مواضع خود صادر کردیم.

وی تاکید کرد: این اقدام، التهاب‌زایی درباره موضوع مورد گفت‌وگو بوده است؛ صلح‌آمیز بودن فعالیت هسته‌ای ما آشکار شده است؛ این موضع‌گیری در ادامه برنامه هسته‌ای ما تاثیری ندارد؛ رویکرد سیاست‌زده فشار بر ایران بی‌تاثیر است.

بقایی همچنین با بیان اینکه استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای بحث مفصل و گسترده‌ای است، گفت: ما در مواردی که علاقه‌مندی در حوزه‌های رادیو دارو و پزشکی وجود داشته باشد، آماده همکاری با کشور‌های علاقه‌مند هستیم.

وی همچنین درباره تحلیل‌های رژیم صهیونیستی درمورد فعالیت هسته‌ای ایران، تاکید کرد: تحلیل مورد اشاره ناشی از عدم شناخت کافی از منابع و سرچشمه‌های قدرت و توان ایران است؛ منابع قدرت ما با چنین ابزاری تحت تاثیر قرار نمی‌گیرد؛ برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز بوده و خواهد ماند، البته از همه توانمندی برای دفاع از تمامیت ارضی استفاده می‌کنیم.

گزارش سالانه وزارت امور خارجه با موضوع نقض حقوق بشر در آمریکا و انگلیس برای کمک به ارتقای حقوق بشر 

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به خبرگزاری میزان درباره گزارش سالانه وزارت امور خارجه با موضوع نقض حقوق بشر ازسوی آمریکا و انگلیس، اظهار کرد: این گزارش بر مبنای قانونی که وزارت امور خارجه را موظف کرده سالانه درباره وضعیت حقوق بشر در برخی از کشور‌ها اطلاعات و مستنداتی را جمع‌آوری و گزارشی از آن منتشر کند، تهیه شده است؛ گزارش در راستای کمک ما به ارتقای حقوق بشر و ترویج مفاهیم حقوق بشری در سطح بین‌المللی است.

وی اضافه کرد: هدف دیگر این گزارش‌ها این است که نشان داده شود نقض حقوق بشر در برخی از کشور‌هایی که خودشان را عاری از هرگونه اشتباه و نقض می‌دانند، به‌شدت وجود دارد؛ این انتظار وجود دارد که اگر قرار باشد به نقض حقوق بشر رسیدگی شود، به نقض در این کشور‌ها هم رسیدگی شود.

بقایی یادآوری کرد: خشونت نظام‌مند و گسترده در آمریکا، به‌ویژه در پلیس این کشور علیه اقلیت‌های نژادی و سیاه‌پوستان وجود دارد؛ همچنین نقض فاحش حقوق بشر سایر ملت‌ها ازسوی این کشور‌ها انجام شده است؛ روشن‌ترین نمونه‌ها شامل مداخله‌های ثبات‌زدا در این کشور‌ها بوده که باعث هرج‌ومرج، خون‌ریزی و بی‌سوادی در این کشور‌ها شده است.

وی تصریح کرد: مورد مشخص‌تر، ارائه تسلیحات کشنده به رژیم صهیونیستی است؛ بزرگ‌ترین نسل‌کشی قرن اخیر با این تسلیحات در حال انجام است؛ این موارد باید مستندسازی شده و نسبت به آن واکنش نشان داده شود و این کشور‌ها باید برای نقششان در نقض حقوق بشر پاسخگو شوند.

بی‌کیفرمانی دلیل تشدید نقض حقوق بشر ازسوی رژیم صهیونیستی بوده است

بقایی در بخشی دیگر درباره نسل‌کشی در غزه ازسوی رژیم صهیونیستی و کمک آلمان و آمریکا به این رژیم، گفت: در طول تاریخ سازمان ملل از سال ۱۹۴۵ تا این اندازه اجماع بین‌المللی، اعم از کشور‌ها و نهاد‌های مختلف این سازمان درباره وجود خطر مشترک ایجاد نشده است؛ بی‌کیفر ماندن رژیم در این ۸ دهه عامل کلیدی در گستاخ شدن این رژیم در نقض حقوق بشر و حقوق بشردوستانه بوده است.

وی تاکید کرد: مفتوح شدن پروند‌هایی علیه رژیم در دیوان‌های بین‌المللی کیفری و دادگستری بی‌سابقه است؛ گزارشگر حقوق بشر فلسطین در گزارش‌های مختلف و اظهارات شفاهی تاکید کرده که نسل‌کشی در غزه ادامه روندی ۸ دهه‌ای است؛ طرف‌های کمک‌کننده به جنایت بین‌المللی، شریک و همدست تلقی می‌شوند؛ توقف ارسال تسلیحات به رژیم صهیونیستی خواسته جهانی-منطقه‌ای است و تا زمانی که این روند ادامه دارد، مردم جهان این کشور‌ها را همدست رژیم صهیونیستی می‌دادند.

وی تصریح کرد: جامعه بین‌المللی دچار خشم بی‌سابقه از نسل‌کشی مستمر در غزه است؛ شورای امنیت دست بسته مانده است، زیرا آمریکا کارشکنی می‌کند؛ اعتراض اروپایی‌ها به‌وفور اعلام می‌شود و واکنش رژیم صهیونیستی به موضع‌گیری ایرلند نشان‌دهنده عصیان صهیونیست‌ها است؛ جامعه بین‌المللی باید همه امکانات خود را برای توقف جنایت در غزه بسیج کند.

جهان درباره خطر‌های تروریسم و افراطی‌گری خشن به اجماع رسیده است

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره روز عاری از خشونت و افراطی‌گری که با پیشنهاد ایران تعیین شده است، گفت: قطعنامه‌هایی در همین مورد در مجمع عمومی سازمان ملل به تصویب رسید که نشان‌دهنده اجماع جهانی درباره خطر‌های تروریسم و افراطی‌گری خشن است.

وی با بیان اینکه خشونت و جنایت‌های رژیم صهیونیستی در غزه و کرانه باختری با هر نوع خشونت دیگر تجربه‌شده در جامعه بین‌المللی متفاوت است، گفت: در جامعه بین‌المللی تا این اندازه اجماع نظر وجود نداشته که رژیم صهیونیستی ۴ نوع خشونت و جنایت شدید را انجام داده است.

بقایی همچنین اظهار کرد: بخش عمده قربانیان زن و کودک هستند و این شرم‌آور است؛ جامعه بین‌المللی باید نسبت به این موضوع هشیار و نگران باشد؛ شالوده‌های روابط و حقوق بین‌الملل با تداوم جنایت‌های رژیم صهیونیستی متزلزل شده است.

ایران با تمام‌ توان از خود دفاع می‌کند

بقایی با بیان اینکه ما در بی‌حدومرز بودن شرارت رژیم صهیونیستی تردید نداریم، گفت: امیدواریم دیگر طرف‌ها بدانند که این رژیم در منطقه جز تجاوز و تخریب اقدام دیگری انجام نداده است. 

وی تاکید کرد: رژیم صهیونیستی ابایی از گسترش دامنه تجاوزکاری خود ندارد؛ نیرو‌های مسلح کشور با تمام‌ توان از خاک کشور دفاع خواهد کرد.

موافقنامه ۲۵ ساله ایران و چین زمینه گسترش روابط است

سخنگوی وزارت امور خارجه در بخشی دیگر درباره روابط ایران و چین، گفت: این یک رابطه مستمر، پایدار و روبه‌رشد در همه زمینه‌ها و حوزه‌ها است.

وی یادآوری کرد: موافقنامه ۲۵ ساله زمینه گسترش روابط بین ایران و چین را فراهم می‌کند.

ایران یکی از قربانیان بزرگ تروریسم و از بازیگران اصلی مبارزه با آن است

سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین درباره به‌روزرسانی فهرست شهدای ترور و اقدام‌های لازم در این زمینه، گفت: ایران به گواه آمار و تاریخ یکی از قربانیان بزرگ تروریسم و از بازیگران اصلی مبارزه با آن است؛ ما شهدای زیادی را برای تامین امنیت در منطقه و کشور تقدیم کردیم.

وی تصریح کرد: در روز‌های آینده رویداد یادشده برای به‌روزرسانی فهرست شهدای ترور کشور برگزار می‌شود که گامی برای پاسداشت شهدای ترور است؛ حمایت از قربانیان تروریسم موضوع مهمی در سطح بین‌المللی است که با اهداف ویژه انجام می‌شود.

از موضع‌گیری دولت آلمان درباره جزایر سه‌گانه استقبال می‌کنیم

بقایی در ادامه درباره تغییر موضع آلمان درمورد جزایر سه‌گانه، گفت: از موضع‌گیری سخنگوی دولت آلمان درباره جزایر سه‌گانه استقبال می‌کنیم و از دیگر کشور‌های اروپایی انتظار داریم که درباره بیانیه منتسب موضع مشابهی اتخاذ کنند.

وی تصریح کرد که برخی از این کشور‌ها با یادداشت کتبی این کار را انجام داده‌اند.

درباره آینده روابط ایران و آمریکا در زمان مقتضی تصمیم‌گیری می‌کنیم

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در بخشی دیگر درباره آینده روابط ایران و آمریکا، گفت: ما چیزی از دولت آتی آمریکا نشنیده‌ایم و درباره گمانه‌زنی‌ها ازسوی طرف‌های مختلف درباره رویکرد‌های آتی واکنشی نشان نمی‌دهیم و در زمان مقتضی تصمیم‌گیری می‌کنیم.

مواضع خود را درباره محیط زیست و اقلیم مدون کردیم 

مجمع عمومی سازمان ملل درباره محیط زیست و اقلیم از دیوان بین‌المللی دادگستری نظر مشورتی خواسته بود و ما مواضع خود را مدون کردیم؛ تاکید کردیم که تناسب باید بین تعهد‌های کشور‌های در حال توسعه و توسعه‌یافته باید وجود داشته باشد.

وی تاکید کرد: در این موضوع بر تاثیر تحریم‌های یک‌جانبه بر موضوع‌های زیست محیطی نیز اشاره کردیم.

واکنش وزارت امور خارجه به حذف فیلم احمد از جشنواره فیلم کانادا

بقایی در بخشی دیگر درباره موضع وزارت امور خارجه در موضوع حذف فیلم احمد در جشنواره فیلم کانادا، گفت: رویکرد کانادا در سال‌های اخیر رویکرد بسیار نامناسب و غیرسازنده بوده است و اقدام یادشده را نیز باید در چارچوب سیاست نسنجیده کانادا در زمینه‌های مختلف از دیپلماتیک تا فرهنگ دید و بررسی کرد.

از هیچ کمکی به لبنان فروگذار نمی‌کنیم

بقایی ضمن تاکید بر حمایت ایران از روند‌های مثبت و کمک‌کننده در تعیین دولت لبنان، گفت: روند‌های مثبت به شیوه‌های مختلف در دستور کار است؛ درباره لبنان تصمیم‌گیرنده نهایی مردم و دولت این کشور هستند.
وی تاکید کرد: ما از هیچ کمکی به لبنان فروگذار نمی‌کنیم.

مقابله با جعل و وارونه‌سازی واقعیت‌ها کار جمعی را می‌طلبد

بقایی با بیان اینکه برجسته کردن اهمیت نقش رسانه در پیشبرد اهداف سیاست خارجی و دیپلماسی ایران در دستور کار است، گفت: ما در سطح بین‌المللی با جعل و وارونه‌سازی واقعیت‌ها مواجه هستیم؛ مقابله با این روند کار جمعی را می‌طلبد.

همه اقدام‌های تروریستی را در هر جایی محکوم می‌کنیم

بقایی در بخشی دیگر درباره حادثه تروریستی اخیر در افغانستان، گفت: ما به‌صورت اصولی همه اقدام‌های تروریستی را در هر جایی محکوم می‌کنیم؛ ما ضمن محکوم کردن این‌حادثه به افغانستان هم تسلیت گفتیم.

ثبات منطقه را جدا از ثبات خود نمی‌دانیم 

بقایی درباره موضع ایران در قبال همسایگان، گفت: موضع ایران را سخنگو‌های رسمی در مباحث مختلف مطرح می‌کنند؛ ایران به‌صورت جدی پیگیر سیاست همسایگی را دنبال می‌کند.

وی اضافه کرد: ما به‌دنبال روابط خوب با کشور‌های منطقه هستیم؛ دلیل دغدغه‌مندی ما درباره ثبات در منطقه این است که ثبات منطقه را جدا از ثبات خود نمی‌دانیم.

درباره نویسنده

16380مطلب نوشته است .



نوشتن دیدگاه

 

تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به سایت یمین نیوز می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
تاسیس 1394

طراحی شده توسط گروه آرکو