کمالوندی: راکتور اراک دست نخورده است/با برجام و بدون برجام پیشرفت هستهای را داریم
- دوشنبه, 20, فروردین,1397
- عناوین خبری
- ثبت نظر
سخنگوی سازمان انرژی اتمی توضیحاتی را در خصوص فعالیت سایت هستهای اراک، ایمنی صنعت هستهای کشور، شرایط پس از برجام و … ارائه کرد.
به گزارش ایسنا، بهروز کمالوندی ضمن تبریک روز ملی فناوری هستهای، گفت: امروز شاهد رونمایی از دستاوردهای مختلف هستهای اعم از رادیودارو، راکتور، ایزوتوپهای پایدار، نیروگاهی و … بودیم که در واقع بخشی از این دستاوردها به نمایش گذاشته شد.
وی تصریح کرد: البته بخش زیادی از این کارهای بزرگ هم هستند که وقتی به مراحل نهایی برسند اطلاعرسانی شده و در معرض عمومی قرار میگیرد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی همچنین بیان کرد: رادیوداروها با روشهای مختلفی تولید میشود و در حال حاضر در سال جوابگوی درمان یک میلیون بیمار هستیم. خوشبختانه توانستهایم کیفیت آن را افزایش دهیم و با برنامهای که داریم طی چند سال آینده تولیدات خوب زیادی را خواهیم داشت.
کمالوندی افزود: این تولیدات در روشهای ویژهای با آزمایشگاههای متعدد و در اتاقهای تمیز با استاندارد بالا انجام میشود. کارهایی است که به تازگی شروع شده و ظرف سه چهار سال آینده میتوانیم ادعا کنیم که به لحاظ استاندارد، استاندارد اول را در کیفیت تولید دارو داریم.
وی ادامه داد: درواقع این داروها برای درمان و تشخیص بیماریها استفاده میشود و سالانه یک میلیون نفر با مراجعه به مراکز پزشکی هستهای از این روشها استفاده میکنند و محصولاتی است که توسط متخصصین سازمان انرژی اتمی تولید و در اختیار وزارت بهداشت قرار میگیرد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی همچنین درباره اینکه با توجه به شرایط برجام آیا در صنعت هستهای کشور وقفه حاصل شده یا اینکه پیشرفتی صورت گرفته است؟ گفت: محدودیتهایی که در برجام پذیرفتیم عمده اینها به لحاظ زمانی و سطح غنیسازی بوده که به تدریج در طول سالهای مختلف این محدودیتها رفع میشود.
کمالوندی در ادامه گفتوگو با برنامه ذرهبین رادیو تهران، بیان کرد: با توجه به اینکه اگر خواسته باشیم برای استفاده در نیروگاهها سوخت تولید کنیم اگر ۵۰ هزار تا ماشین هم باشد کفایت نمیکند. مهم این است که روند غنیسازی و افزایش کیفیت ماشینهای جدید در مسیر تحقیق و توسعه و در مسیر خودش پیش برود و زمانی که این محدودیتها برطرف میشود صنعت هستهای هم کامل خواهد بود.
وی تاکید کرد: در حال حاضر محدودیتی برای پیشرفتها نداریم ضمن اینکه فضای ایجاد شده برای ارتباط دانشمندان و متخصصان ما با سایر کشورها به ویژه کشورهای اروپایی منشاء خدمات خوبی بوده است و این ارتباطات کمک میکند تا بتوانیم ارزیابی از وضعیت خودمان داشته باشیم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی ادامه داد: به لحاظ تخصص نیروی انسانی وضعیت خوبی داریم و زمانی هم که با تبادل تجربیات و دانش مواجه میشویم میتوانیم ضمن کمک به طرف مقابل، دانش خودمان را هم ارتقا دهیم.
کمالوندی با بیان اینکه تقریبا در تمام نشستهای بینالمللی هستهای حضور داریم و در منطقه خودمان یک هاب هستیم، گفت: ایران از جایگاه خوبی برخوردار است و همه اینها بخشی از دستاوردهای برجام است، صرفنظر از مسائلی که ممکن است در حوزه اقتصادی وجود داشته باشد اما ما وضعیت بهتری را نسبت به گذشته داریم.
وی درباره ایمنسازی صنعت هستهای کشور هم اظهار کرد: مجموعه بسیار قوی وجود دارد که کارهای حفاظت را انجام میدهد، حفاظت از برنامهها و نرمافزارها هم انجام میشود حتی در گذشته هم موفق شده بودیم بخشی از فشارهایی که به کشور ما وارد میشد را خنثی کنیم. به هر حال وضعیت نسبتا خوبی وجود دارد گرچه دشمنان بیکار ننشستند در نتیجه مشکل خاصی وجود ندارد و فکر میکنم در آینده وضعیت بهتری خواهیم داشت.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی اظهار کرد: بحثهای سیاسی و حقوقی را هم در سطح دنیا مطرح کردهایم که کمک میکند تا تغییرات را در سطح بینالمللی هم ایجاد کنیم گرچه کار سختی است و دشمنان از هر راهی وارد میشوند اما باید تلاش کنیم جلوی راه آنها را بگیریم.
کمالوندی در مورد وضعیت سایت آب سنگین اراک با توجه به اینکه گفته شده بود با پر کردن سیمان این سایت قابل دسترس نخواهد بود، گفت: بخش کوچکی از راکتور آب سنگین اراک (خنداب) است که باید بیاثر میشد و با روش سیمان هم استفاده شده در واقع حفرههای کوچکی بودند اما جایگاه مخزن و راکتور همه دست نخورده باقی مانده است و یک مخزن در وسط هم است که علیالقاعده اگر خواسته باشیم تولید کنیم و همان راکتور را بسازیم تکنولوژی آن را در اختیار داریم و میتوانیم دوباره این کار را انجام دهیم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره اینکه وضعیت نیروگاه بوشهر و کار تکمیلی آن به کجا رسیده و آیا روسها به موقع آن را تحویل میدهند؟ گفت: در مورد نیروگاه بوشهر، نیروگاه اول با هزار مگاوات قدرت کار میکند و بازدیدی هم که بنده دو هفته گذشته از نیروگاه دوم و سوم داشتم حدود صدها هزار تن خاکبرداری انجام شده و اگر از نزدیک مشاهده کنیم متوجه عظمت کار میشویم.
وی تصریح کرد: علیالقاعده باید یک سال جلو میرفتیم نسبت به زمان پیشبینی شده که هشت سال برای نیروگاه اول و ۱۰ سال برای نیروگاه دوم بوده که خوشبختانه یک و سال و نیم جلوتر هستیم.
کمالوندی افزود: در واقع کار گودبرداری به سرعت انجام شده، مراحل فنداسیون هم در حال انجام است، شمعهایی با ارتفاع ۱۸ متر انتهای گودبرداری کارگذاری میشود و نهایتا راکتور هم در محل خود قرار میگیرد. تکنولوژی و مراحل ساختمانی بسیار حائز اهمیت است به ویژه اینکه نسبت به مقاومت زلزله هم باید اطمینان کافی وجود داشته باشد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا آب سنگین یا سوخت هستهای در عمان انبار میشود، گفت: سوخت هستهای نیست، بخشی از آب سنگین بوده که در گذشته به آنجا بردیم تا بتوانیم صادر کنیم. بنده خودم در مذاکرات فروش آنها بودم، به روسها هم فروختیم و با تعداد زیادی از کشورها و شرکتهای مختلف صحبت کردیم، مقادیری در حجم کم به جاهای مختلف صادر کردیم.
وی یادآور شد: برای آمریکا و روسیه هم مقادیر زیادی فرستادیم، اینها کاملا تحلیل داشتند. میدانستند که کیفیت آب سنگین بسیار بالا است. به هر حال بازار آب سنگین بازار گستردهای نیست و کشورهای بسیار پیشرفته میتوانند از آن استفاده کنند البته خودمان هم برای موارد تشخیصی و دارویی و داروهای نشاندار استفاده میکنیم و انشاءالله روزی بتوانیم به حدی تولید کنیم که خود آب سنگین را صادر نکنیم زیرا آب سنگین ماده اولیه است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در مورد اینکه واکنشهای برنامهریزی شده کشورمان در قبال نقض برجام چه خواهد بود، گفت: هیات نظارت بررسیهای همهجانبهای را انجام میدهد و آنچه از سازمان انرژی اتمی به ما اعلام میشود ما مثل سربازی هستیم که باید آماده باشد از هر جهت آماده هستیم و اگر قرار باشد دستوری هم از جانب مسئولین ارائه شود، شرایط تغییر میکند.
کمالوندی درباره اینکه هدف آمریکا از تکرار نقض برجام چیست، گفت: آمریکاییها چون برجام را نمیخواهند و میگویند بدترین توافق تاریخ است به دنبال این هستند که به نحوی با هزینه ایران آن را کنار بگذارند به همین دلیل ایران را متهم میکنند.
وی افزود: برجام پیشبینی کرده که تعهدات ایران به چه نحوی سنجیده میشود، مبنا هم گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی است نه برداشت و گزارشهای آمریکا یا هر کشور دیگری. تاکنون هم ۱۰ گزارش از آژانس بینالمللی انرژی اتمی داشتهایم که در همه آنها پایبندی ایران تایید شده است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر موضع اتحادیه اروپا در مقابل ادعای آمریکا، گفت: اتحادیه اروپا مرتب میگوید که پایبند است و در عین حال آن چیزی که به خودشان مربوط است را اجرا میکنند، مشکلی هم که داریم مواردی است که باید از وزارت خارجه و دستگاههای مربوطه سوال کرد.
وی تصریح کرد: در حوزه بانکی هم در گذشته آمریکاییها بانکها را جریمه کرده بودند به عنوان مثال بانک بیانپیسی فرانسه هشت میلیارد دلار جریمه شده بود. نکته مهم دیگر این است که بانکهای بزرگ به دلیل اینکه آمریکاییها آنها را به تردید میاندازند ارتباطات به کندی انجام میشود البته اروپاییها مایل هستند که برجام ادامه یابد، خود آنها تحت فشار آمریکا قرار دارند.
کمالوندی خاطرنشان کرد: سیاستهای زورگویانهای که از طرف آمریکا اعمال میشود، اروپاییها مخالف این جریان هستند اما محدودیتها و مشکلات خودشان را دارند. کشوری مثل انگلیس ترجیح میدهد که سیاستهایش را با آمریکا تطبیق دهد.
وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آینده تحولات برجام چگونه خواهد بود، گفت: ما پیشرفت هستهای در هر حالتی با برجام و بدون برجام خواهیم داشت و آینده را به نحوی برنامهریزی میکنیم که با و بدون برجام بتوانیم برنامه را پیش ببریم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در پایان اظهار کرد: تفاوتی که وجود دارد این است که با وجود برجام، برنامهها زمانبندی شده و با محدودیتهای تعریف شده پیش میبریم اما هر چه جلوتر میرویم محدودیتها کم میشود، در عین حال اگر برجام نباشد آن وقت محدودیتهایی که در اندازه مواد غنی شده و در تعداد ماشینهای سانتریفیوژ و … داریم را کنار میگذاریم و با سرعت خارقالعادهای جلو میرویم.
درباره نویسنده
نوشتن دیدگاه