یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون نفر در جهان از سیگار استفاده می کنند
- یکشنبه, 6, خرداد,1397
- عناوین خبری
- ثبت نظر
معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: سیگار تنها کالای ارزان قیمت در کشور است که هزینه های گزافی را به حوزه سلامت وارد می کند.
دکتر علیرضا رییسی در نشست خبری هفته بدون دخانیات با اشاره به این که حمایت های رسانه ها از موضوع مالیات بر دخانیات اثربخش بوده و اطلاع رسانیها باعث شده که مالیات و عوارض بر دخانیات در مجلس تصویب شود، افزود: بحث دخانیات برای سازمان جهانی بهداشت اهمیت دارد، زیرا اکثر بیماری ها و مشکلاتی که در سطح بهداشت جهانی وجود دارد، به علت دخانیات رخ می دهد.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان این که بسیاری از کشورها با وضع مالیات مناسب بر عمده فروشی، خرده فروشی سیگار و مواد دخانی توانسته اند این مشکل را کنترل و سلامت مردم را تضمین کنند، گفت: مصرف دخانیات یکی از بزرگترین مشکلات جهانی است و یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون نفر در جهان از سیگار استفاده می کنند.
وی همچنین با بیان این که ۸۴ درصد سیگاری ها که مصرف روزانه دارند در کشورهای در حال توسعه زندگی میکنند و این امر یک هشدار محسوب می شود، گفت: عوارض مصرف سیگار و دخانیات بر سلامت، بر کسی پوشیده نیست و کمتر سرطانی وجود دارد که با مصرف سیگار مرتبط نباشد.
دکتر رییسی در ادامه افزود: در کشور ما سالیانه ۵۵ میلیارد نخ سیگار مصرف می شود که ۱۰ هزار میلیارد تومان گردش مالی دارد و هزینه های سلامت آن تقریبا ۲۰ تا ۳۰ هزار میلیارد تومان است.
وی با اشاره به این که بنا بر تاکید سازمان جهانی بهداشت، یکی از اصلی ترین تهدیدکننده های اصلی سلامت مردم در قرن بیست و یکم قلیان است، گفت: در جهان نیز همانند ایران قبح مصرف قلیان کمتر از سیگار است. این در حالی است که مصرف قلیان در زنان ایرانی رو به افزایش بوده و خطر بزرگی محسوب می شود و مبارزه در این زمینه ضرورت دارد.
معاون بهداشت وزارت بهداشت در ادامه با بیان این که یکی از مسیرهای مبارزه با مصرف دخانیات، اطلاع رسانی و آموزش است. برای تغییر رفتار، نیازمند آموزش هستیم، اما گاهی جریمه و سختگیری هم لازم است، افزود: اگر جلوی بهترین دبیرستان شهر تهران یا دانشگاه یا خوابگاه دانشجویان، قلیان سرا یا قهوه خانه با کمترین قیمت فعالیت کند، دسترسی به دخانیات آسان تر می شود .
دکتر رییسی همچنین با اشاره به این که در ۵٨ کشور دنیا مالیات بر خرده فروشی سیگار بالای ۷۰ درصد است، افزود: تا سال گذشته مالیات بر خرده فروشی سیگار در کشور ما صفر بود و یک نخ سیگار به سادگی و با کمترین هزینه در دسترس افراد قرار می گرفت و همین موضوع باعث شد، عرضه بیشتر شده و به تبع آن مصرف هم بالا رود.
وی در ادامه گفت: وضع مالیات بر عمده فروشی و خرده فروشی سیگار توسط مجلس شورای اسلامی اقدامی قابل تقدیر است.
معاون بهداشت وزارت بهداشت در بخش دیگری از سخنان خود گفت: طرح بحث استفساریه اماکن عمومی و خصوصی درباره عرضه قلیان در قهوهخانهها جای تعجب دارد، چراکه قهوهخانه ها را از شمول اماکن عمومی خارج می کند. چنانچه قهوهخانه جزو اماکن عمومی به شمار نمی رود، آیا مکانی خصوصی محسوب می شود؟ در صورتی که قهوه خانه جزو اماکن خصوصی باشد، کارشناسان بهداشت حق ورود به این اماکن را ندارند و این یکی از اشکالاتی است که نیاز به اصلاح دارد. این اتفاق به این علت افتاده که استعمال دخانیات در اماکن عمومی ممنوع است. اما با این اقدام صورت مساله را پاک کرده اند تا بگویند مصرف قلیان ممنوع نیست.
دکتر رییسی همچنین با بیان این که مصرف یک قلیان کامل برابر با استعمال ۵ تا ١٠ پاکت سیگار بوده و قرار گرفتن افراد در معرض دود قلیان با استعمال ۵ تا ١٠ نخ سیگار برابری می کند، گفت: دفاع از مصرف آزادانه قلیان ایراد داشته و نباید به بهانه تفریح جوانان سلامت آنان را به خطر اندازد.
وی با اشاره به این که در سال ۱۳۹۴تحقیقی در گروه هدف دانش آموزان انجام شد که هر سه سال یک بار تکرار می شود، در سال جاری نیز این تحقیق از مهرماه انجام خواهد شد، افزود: نتایجی که این تحقیقات داشته نشان می دهد در بین نوجوانان ۱۳ تا ۱۵ ساله،۱۰.۲ درصد نوجوانان مصرف کننده دخانیات، ٩.٢ درصد مصرف کننده مواد دخانیات تدخینی، ۳.۴ درصد مصرف کننده سیگار و ١١.٢ درصد مصرف کننده قلیان بودند و همچنین٢۴.٢ درصد نوجوانان در معرض دود دخانیات در منزل قرار داشتند.
معاون بهداشت وزارت بهداشت در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این که طبق تحقیقات انجام شده، ۶۵ درصد مصرف کنندگان، سیگار مصرفی خود را از مغازه و سوپرمارکت یا دکه های مطبوعاتی تهیه می کردند، بنابراین دسترسی آسانی به دخانیات داشتند و ۶۸.۵ درصد این افراد گفته اند که از طرف فروشنده هیچ سوالی مبنی بر سن و سال خریدار نشده است، گفت: براساس این تحقیقات، از هر ۱۰ نفر دانش آموز ، ۷ نفر پیام های ضد سیگار را از رسانه ها شنیده اند و بیش از ۷۶ درصد دانش آموزان می دانند که مصرف سیگار برای سلامت زیان آور است.
وی افزود: همچنین این تحقیقات نشان می دهد که ۷۸ درصد نوجوانان موافق ممنوعیت کامل مصرف دخانیات در اماکن عمومی هستند.
دکتر رییسی در پایان گفت:سیگار تنها کالای ارزان قیمت در کشور است که هزینه های گزافی را به حوزه سلامت وارد می کند.
درباره نویسنده
نوشتن دیدگاه