دکتر زالی مطرح کرد / 5 درصد مقالات داغ دنیا متعلق به ایران است/نیاز به بودجه تحقیقاتی مستقل برای کرونا 
چاپ 

دکتر زالی مطرح کرد / ۵ درصد مقالات داغ دنیا متعلق به ایران است/نیاز به بودجه تحقیقاتی مستقل برای کرونا

رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به رشد و جهش تولیدات علمی دانشگاه و همچنین ارتقای جایگاه علمی کشور در حوزه‌های مختلف علمی؛ در عین حال از وضعیت فعلی بودجه‌های تحقیقاتی کشور انتقاد کرد و گفت: راه توسعه و تعالی کشور، تحقق گام دوم انقلاب، دستیابی به خودکفایی علمی و جایگاه مرجعیت علمی، راهی جز افزایش قدر مطلق سهم تحقیقات کشور از درآمد ناخالص داخلی و بالا بردن میزان سهم بودجه‌ای پژوهش از بودجه عمومی کشور نیست.

به گزارش یمین نیوز به نقل از ایسنا، دکتر علیرضا زالی در نشست خبری به مناسبت هفته پژوهش، تولید ۴ هزار مقاله علمی در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی را در طول یک سال گذشته دستاوردی ارزشمند دانست و  گفت: این رکورد در تاریخ دانشگاه برای نخستین بار ثبت شده است.

وی عنوان کرد: کشور ما به دلیل تلاش ستودنی محققان علوم پزشکی و وزارت علوم  امروز به جایگاهی ممتاز در میزان نسبت مقالات داغ جهانی دست یافته است، بر این اساس در حال حاضر بالای ۵ درصد مقالات داغ جهانی مربوط به ایران است؛ در  کشورهای جهان اسلام نیز بیش از یک سوم مقالات بین المللی، مقالات با چارک بالا و  مقالات داغ مربوط به ایران بوده و در منطقه خاورمیانه کسری از ۴۰ درصد این مقالات به جمهوری اسلامی ایران تعلق دارد.

وی ادامه داد: این مسئله نشان می‌دهد که در طول سال‌های اخیر  به دنبال تلاش بالای محققان و دانشگاهیان وزارت علوم و وزارت بهداشت، روز به روز جایگاه علمی ما در منطقه خاورمیانه، مدیترانه و در عرصه جهانی در حال رشد است و  پیش‌بینی می‌کنیم در سال‌های آتی این رشد شتابان به خصوص در مقالات با کیفیت بالا افزایش پیدا کند.

دکتر زالی در بخش دیگر نشست با اشاره به اهداف برگزاری هفته پژوهش، گفت: متاسفانه علیرغم توان بالای علمی محققان کشور، هنوز سهم عمومی ما از درآمد ناخالص داخلی در حوزه تحقیق و پژوهش بسیار ناکافی است؛ بنابراین الان که مجلس حال و هوای بودجه‌ای به خود گرفته باید بداند که راه توسعه و تعالی کشور، تحقق گام دوم انقلاب، دستیابی به خودکفایی علمی و جایگاه مرجعیت علمی، راهی جز افزایش قدر مطلق سهم تحقیقات کشور از درآمد ناخالص داخلی و بالا بردن میزان سهم بودجه‌ای پژوهش از بودجه عمومی کشور نیست.

وی با بیان اینکه دانشگاه ها در سال آتی رفتار دولت و نمایندگان مجلس در بحث توجه به دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی را تنها در عدد تخصیص یافته بودجه پژوهشی می‌بینند، عنوان کرد: اگر این عدد بخواهد  مثل سال‌های گذشته باشد، نشانه‌ی بی‌مهری و غفلت از  محققانی است که امروز در حال تلاش شبانه روزی هستند،  بنابراین در بودجه ۱۴۰۰ به خصوص از نمایندگان مجلس انتظار می‌رود که تحولی جدید در کمیت و عدد و رقم پژوهش در سال آتی ایجاد کنند.

رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی توجه و رویکرد سیستم قانون‌گذاری کشور و دولت در بحث بودجه و پژوهش را به عنوان یک شاخص مهم دانست و عنوان کرد: طبیعتاً به دلیل تداوم شرایط سخت در مورد کرونا و نوپدید بودن این بیماری، ارایه برون‌دادهای تحقیقاتی اصیل مبتنی بر شواهد متقن و در عین حال با طراوت در حوزه کرونا، نیازمند تخصیص سهم بودجه مستقلی در حوزه بودجه پژوهشی کشور در سال آتی برای پژوهش‌های کرونایی است.

رشد ۱۲ درصدی تولید مقالات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی


رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ادامه نشست از رشد ۱۲ درصدی تولید مقاله در  این دانشگاه خبر داد و گفت: در طول یک سال گذشته بیش از ۴ هزار مقاله علمی در دانشگاه تولید شده که این رشد تصاعدی نشان دهنده کارهای تحقیقاتی است که برای تولید هرمقاله در دانشگاه صورت گرفته است.

وی تولید ۴ هزار مقاله علمی در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی را در طول یک سال گذشته دستاوردی ارزشمند عنوان کرد و گفت: در تاریخ دانشگاه این رکورد برای نخستین بار ثبت می‌شود.

دکتر زالی با بیان اینکه بخشی از تحقیقات در داخل مجلات علمی منعکس شده و بخشی از آن‌ها در حوزه سلامت مورد بهره برداری قرار می گیرد، نسبت به رشد تحقیقات دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال‌های آتی نیز اظهار امیدواری کرد.

رشد ۳۰ درصدی استنادات مقالات علمی دانشگاه

رییس دانشگاه در ادامه به رشد قابل توجه استناد به مقالات دانشگاه اشاره کرد و افزود: در دنیای پررقابت امروز، میزان استنادات به مقالات علمی کشورها نشان دهنده مرجعیت، اصالت و محوریت علمی کشورهاست و دانشگاه ما از رشد ۳۰ درصدی استنادات مقالات علمی برخوردار بوده است.

وی در ادامه با بیان اینکه کرونا در مسیر پژوهش محققان تهدیدی ایجاد نکرده، آن را عاملی فرصت زا برای درخشش محققان ایرانی در عرصه جهانی عنوان کرد.

این استاد دانشگاه با اشاره به اهمیت رشد کیفی پژوهش ها در کنار رشد کمی، توضیح داد: ایمپکت فکتور که بر مبنای ارجاعات شکل می‌گیرد، شاخص مهمی است که محققان تلاش می کنند مقالات خود را در مجلاتی منتشر کنند که ضریب بالاتری در این شاخص داشته باشند. بررسی های ما نشان می دهد که گروه‌های بالینی و پایه دانشگاه رشد خوبی را در انتشار مقالات در مجلات با IFبالا داشته اند؛ همچنین در سال گذشته رشد قابل قبولی در حوزه H_index  داشته‌ایم.

وضعیت انتشار مقالات در مجلات چارک اول

رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه برای مقایسه مجلات در هر حوزه موضوعی مانند بیوشیمی و بیوفیزیک کیفیت مجله مورد توجه است که در این زمینه شاخص چارک وجود دارد، گفت: مقالاتی که در چارک اول قرار می‌گیرند، کیفی‌ترین مقالات تلقی می‌شوند، بر این اساس از هر چهار محقق دانشگاه یک محقق این توفیق را داشته که مقالات خود را در مجلاتی با چارک اول به چاپ برساند.

رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تاکید بر اهمیت کاربردی شدن پژوهش‌ها، تصریح کرد: سال گذشته در این دانشگاه توفیق داشتیم شاهد رشد مقالات کاربردی باشیم که نشان دهنده حرکت دانشگاه به سمت دانشگاه‌های نسل سوم و یا همان دانشگاه‌های پاسخگو به نیازهای جامعه است.

تسهیل نظام دیوان سالاری برای حمایت از پژوهشگران

زالی همچنین خواستار تسهیل نظام دیوان سالاری برای حمایت از پژوهشگران شد و گفت: شرایط فعلی به گونه‌ای است که موجب فرسودگی، خستگی و دلزدگی محققان می‌شود، بنابراین مجلس در کنار دولت باید فصلی مجزا برای افزایش تسهیلات پژوهشی در نظر بگیرد.
وی در ادمه با اشاره به یک موضوع آسیب ‌شناسی در حوزه پژوهش، ادامه داد: محققان دانشگاهی برای اینکه دستاوردهای کاربردی خود را در کشور مورد توجه قرار دهند با چالش‌هایی رو به رو هستند، به عبارت دیگر علی رغم اینکه محققان جوان محصولات با کیفیت کاربردی و مورد نیاز کشور را تولید می‌کنند، اما متاسفانه دیده می‌شود که واردات خردکننده همان جنس مشابه از خارج کشور باعث نابودی تمامی تلاش های آنها می‌شود؛ از این رو باید سهمی ممتاز برای پژوهشگرانی که محصولات مورد نیاز کشور را تولید می‌کنند در نظر گرفته شود.

ضرورت حمایت دولت و مجلس از شرکت‌های دانش بنیان

رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه شرکت‌های دانش بنیان و مراکز رشد در دوران شیوع کرونا خوش درخشیده‌اند، گفت: آن‌ها نشان داده‌اند که ظرفیت‌های فوق العاده‌ای برای حل مشکلات کشور دارند. شرکت‌های دانش بنیان در عین داشتن ظرفیت‌های چشمگیر متاسفانه هنوز با مشکلات زیادی نیز دست و پنجه نرم می‌کنند، بنابراین خواستار برنامه‌ریزی از سوی دولت و مجلس برای ارایه طرح و لایحه‌ای به منظور بسط و ارتقای شرکت های دانش بنیان هستیم.

دکتر زالی در پایان با اشاره به توصیه‌های مقام معظم رهبری برای ایجاد امکان تبادلات علمی محققان کشور با دنیا، بر ضرورت حمایت از پژوهشگران و دانشمندان کشور برای عرضه تولیدات علمی شان در عرصه‌های جهانی تاکید کرد.

درباره نویسنده

16250مطلب نوشته است .



نوشتن دیدگاه

 

تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به سایت یمین نیوز می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
تاسیس 1394

طراحی شده توسط گروه آرکو